AB iltica reformu konusunda anlaştı…

AB iltica reformu konusunda anlaştı…

ABONE OL
10 Haziran 2023 11:37
AB iltica reformu konusunda anlaştı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB), özellikle İtalya ve Yunanistan’ın itiraz ettiği ortak göç ve iltica kuralları üzerinde yıllar süren tıkanmanın ardından anlaşmaya vardı.

Euronews’in haberine göre, AB Dönem Başkanı İsveç’in Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, “Bugün, uzun yıllar süren müzakerelerin ardından tarihi bir adım attık.” dedi. Bakanların AB’nin iltica sistemi reformunun iki ana ayağında anlaşmaya vardıklarını ifade eden Stenergard, üye ülkeler arasında sığınmacıların dağıtımı için “sorumluluk” ile “dayanışma” arasında iyi bir denge kurulduğunu söyledi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de konunun önemine vurgu yaparak “Bunlar masanın etrafındaki herkes için kolay kararlar değil, ancak tarihi kararlar” dedi.

Bu yeşil ışık, reformun Haziran 2024’te yapılacak Avrupa seçimlerinden önce kabul edilmesi amacıyla Avrupa Parlamentosu ile yapılacak görüşmelerin önünü açıyor.

Ülkeler hangi dayanışma mekanizmaları arasında seçim yapabilecek?

Stenergard, “Kurduğumuz zorunlu dayanışma mekanizması, göç baskısına en çok maruz kalan üye ülkelere destek sağlayacak. Üye ülkeler, farklı dayanışma katkıları arasında seçim yapma olanağına sahip olacak.” diye konuştu.

İsveçli Bakan bu katkıları şöyle sıraladı:

  • Yılda ilk etapta en fazla 30 bin sığınmacı kabul edilecek
  •  Sığınmacıları kabul etmeyen üye ülkeler her kişi başına, ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin euro ödeyecek
  • Bir sığınmacının başvurusunun değerlendirilmesi için üst sınır 6 ay olacak
  • 20 bin euroluk katkılar Komisyon tarafından yönetilen ve göç yönetimiyle bağlantılı projeleri finanse etmeyi amaçlayan bir fona ödenecek. Ardından ev sahibi ülkeye aktarılacak.
  • Güvenli ülke kavramına üye ülkelerin kendi değerlendirmeleri neticesinde karar verilecek.
  • Sığınma başvurusu yapanların aile fertlerinin bulunup bulunmadığı veya kendisinin o ülkede yerleşmiş olup olmadığı gibi faktörler dikkate alınacak.
  • Sınır prosedürleri, kabul alma oranları düşük kişiler tarafından dış sınırda yapılan sığınma taleplerinin hızlı bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacak. Böylece, nitelikli olmayanların hızla geri gönderilmesine yardımcı olunacak ve sığınma sisteminin suistimali önlenecek.
  • İstatistiksel olarak mülteci statüsü kazanma şansı en az olan göçmenlerin sığınma başvurularının incelenmesi için sınırlarda bulunan merkezlerde en fazla 12 hafta süreyle hızlandırılmış bir prosedür uygulama yükümlülüğü getirilecek.
  • Uluslararası koruma için uygun olmayan sığınmacıların sayısı azaltılacak

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP