Dark Web, Deep Web, Yüzeysel Web nedir?
Dark Web ya da diğer adı ile Deep Web, internet servisi içerisinde yer alan internetin karanlık dünyası olarak tanımlayabileceğimiz bir yapıdır. Web, Türkçeye çevrildiğinde kelime anlamı olarak ağ karşılığını almaktadır. Bilgisayarlar arasındaki görünmez etkileşimi tanımlarken web kelimesini kullanılırız. Web bir internet servisi olarak bizlere ulaşmaktadır. İnternet sayesinde ulaştığımız tüm içerikler, bir ağ üzerinde yer edinmektedir.
Dark Web, internet kullanımının diğer yüzü olarak söyleyebileceğimiz bir ağdır. Özel tarayıcılar sayesinde ulaşabildiğimiz, genellikle yasal olmayan, gizemli ve gizli internet içerikleri burada toplanmaktadır. Bu alana erişmek, popüler tercih edilen internet tarayıcıları üzerinden sağlanamamaktadır. Bu sebeple genel internet kullanıcısının Dark Web’e diğer adıyla Deep Web’e erişimi oldukça zordur.
Dark Web toplum içerisinde çok değişik bir algı oluşturmuştur. Gizemli ve korku dolu gözlerle bakılan bu internet ağı, aynı zamanda büyük bir merak uyandırmaktadır. Belirli bir zümre tarafından bilinen ve kullanılan internetin bu kısmı, çeşitli kulaktan dolma bilgiler ve hurafelere de yol açmaktadır. Bu yazımızda size, Deep web ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabını vereceğiz.
Toplumları genel olarak incelediğimizde, toplumda internet kullanımı oldukça yüzeysel ve belli başlı amaçlar içindir. Sosyal medya, iş ve okul amaçlı internet kullanımı internetin görünen yüzünde kendine yer bulmaktadır. Öte yandan internetin görünmeyen yüzünü, yani buzdağının su altındaki parçasını oluşturan Deep Web kullanan kişiler de bulunmaktadır. Bu ağ üzerinde, normal bir şekilde elde edemeyeceğimiz birçok bilgi ve hizmet bulunmaktadır.
Bu tarz tarayıcıları kullandığınızda internet üzerinde yaptığınız gezintiler anonim bir hal almaktadır. Ayrıca bu tarayıcı üzerindeki web sitelerinin sahipleri, siteleri kimlerin yönettiği bulunamamaktadır. Kullanıcı ve site sağlayıcıları, bu web üzerinde gizlilik içerisindedir. Bu tür büyük bilinmezliklerle dolu Deep Web, internetin bilinmeyen taraflarını size açacaktır.
Dark Web üzerinde dolaşım yapmanız, bildiğimiz yüzeysel web üzerinde yaptığınız dolaşımla bir tutulamaz. Deep Web bazı katmanlardan meydana gelir. Bu katmanlar arasında geçiş yapmak için yalnızca internete sahip olmanız yetmez, donanımsal olarak da bazı ihtiyaçlarınız olabilir. Giriş yaptığınız cihazınızın bazı özellikleri bu ağ üzerinde ilerlemeniz için kullanılacaktır.
Dark Web, Deep Web ve Yüzeysel Web Nedir?
Baktığımızda, dünyanın her yerinden giriş yapılan 24 saat boyunca aktif kalan bir internet ağı üzerinde sınırsız bilgi ve içeriğin yer alması oldukça normaldir. Burada bulunan içeriklerin ne kadar olumlu ve kanuni bir kısmı varsa yasa dışı ve legal olmayan kısımları da sandığımızdan daha yoğundur. Söylediğimiz, ikinci kısım özelliklerini içeren bilgiler ise Dark Web yani Deep Web dediğimiz alanda yer almaktadır. İnternet ağı bir buzdağı gibidir lafını duymuşsunuzdur. Herkesin giriş yaptığı klasik ağ, buzdağının su üstündeki görünen yüzüyse, Deep Web ise buzdağının su altındaki kısmıdır. Yani oldukça derin ve geniş, erişimi ise zor bir yapıdır. Yapılan çalışmalarda Dark Web internetin %95’lik kısmını oluştururken yüzeysel web ise sadece %5’lik bir kısmını içermektedir. Geleneksel tarayıcılar aracılığıyla, yalnızca yüzeysel ağ dediğimiz kısımlara erişim yapabilmekteyiz. Google Chrome, Internet Explorer gibi tarayıcılarla internetin yalnızca %5’lik kısmına erişiriz ki bu alanın ne kadar geniş olduğunu tahmin edebilirsiniz. Buradan yola çıkarak Deep Web’te bulunan içerikler sonsuzdur ve bunları düşünmek sizleri hayrete düşürecektir denebilir. Dark Web, tamamen legal olmayan içerikler ile dolu dersek yanılmış oluruz. Buzdağının görünmeyen kısmının çoğu legal içeriklerle doludur. Bu içeriklere örnek verecek olursak:- Veri tabanları Deep Web içerisinde yer alır. Ağın tamamıyla bağlantısı olmayan ve veri tabanları içerisinde aratılıp bulunabilecek içerikler burada bulunur.
- Kurumların kendi yapısında oluşturdukları ağlar Deep Web yapısında yer alır. Şirketler veya hükümetlerin oluşturdukları bu ağlara dışarıdan giriş yapılamadığı için bu kısımda yer alır.
Dark Web’e Nasıl Giriş Yapılır?
İnternetin ortaya çıktığı ilk yıllarda Dark Web kısıtlı bir kitle tarafından kullanılmaktaydı. Devletlerin, bazı internet korsanlarının ve emniyet güçlerinin erişebildiği Dark Web, son zamanlarda teknolojinin ilerlemesi ve yaygınlaşmasıyla herhangi bir kişi rahatlıkla buralara giriş yapabilir oldu. Özellikle Tor adı verilen tarayıcı sayesinde Deep Web’i kullanan kişi sayısı artış göstermiştir. Tor adını alan ağ tarayıcısı ABD Deniz Kuvvetleri tarafından geliştirilen bir teknolojidir. İlk olarak, devletin internet üzerinde iletişim kurduğu kendi casuslarını gizlemek için Tor kullanılıyordu. Zaman içerisinde bu durum değiştirilerek herkese açık bir tarayıcı haline getirildi. Dark Web erişiminin en kolay yolu ise bu tarayıcıyı kullanmak olacaktır.Dark Web’e Girmek Yasa Dışı mıdır?
Net bir şekilde soruya yanıt vermek gerekirse Dark Web üzerinde gezinti yapmak yasalarla kısıtlanmamıştır. Yani bu ağa giriş yapmanız yasa dışı değildir. Hatta kimi zaman, Deep Web’in anonim bir kimlik yaratması devletlerin ve kişilerin avantajları için kullanılmaktadır. Bu ağı kullanım şekliniz, yasalara karşı gelip gelmediğinizi belirleyecek asıl nokta olacaktır. Tor özelinde konuşacak olursak, bu tarayıcıyı kullanmak yasalara aykırılık yaratmaz. Yüzeysel kabul edilen web için de Tor tarayıcısını kullanabilirsiniz. Dark Web gibi Tor tarayıcısının da sunduğu gizlilik esasları, birçok resmi kurum ve kuruluş tarafından tercih edilmektedir. Bu tarayıcıları kullanarak yaptığınız yasa dışı işlemler ise sizleri yasaların önünde suçlu yapabilir. Bu sebeple hem Deep Web’te hem de Tor üzerinde eylemlerinize dikkat etmelisiniz.Dark Web’teki Tehdit Türleri
Dark Web yüzeysel olan ağlar ile karşılaştırıldığında kesinlikle daha fazla olumsuzluk ve tehdit içermektedir. Bunun farkında olarak hareket etmeniz oldukça önemlidir. Dark Web tehdit türleri nedir denildiğinde birçok farklı cevap karşımıza çıkmaktadır. Bunları sıralayacak olursak:- Kötü amaçlı yazılımlar cihazlarınıza sızabilmektedir. Bunlar keylogger, fidye ve bot yazılımları olabilir.
- Dolandırıcılar burada aktif olarak bulunmaktadır. Buradan hizmetler almaya çalıştığınızda dolandırılma riskiyle yüksek oranda karşı karşıya kalırsınız.
Dark Web’e Nasıl Güvenli Bir Şekilde Erişilir?
Dark Web içerisinde dolaşırken her zaman risk altında olduğunuzu bilmelisiniz. Aldığınız çeşitli önlemler, sizleri burada daha güvenli bir hale getirecektir. Birkaç adımla Deep Web’te güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.- Kullandığınız posta adresini, parolalarınızı ve kişisel bilgilerinizi normal hayatınızda kullandıklarınızdan farklı seçmelisiniz.
- Deep Web üzerinden paylaşılan dosyaları indirmekten kaçınmalısınız.
- Giriş yaptığınız tarayıcının erişim izinleri olabildiğince kısıtlayınız.
Dark Web’in İstismarlarına Karşı Nasıl Korunmalı?
Yukarıda saydığımız birçok adım, Dark Web içerisindeki birçok istismardan sizi hali hazırda koruyacaktır. Dark Web güvenli mi denildiğinde buna ne yazık ki evet cevabı verememekteyiz ancak aldığınız önlemlerle güvenliğinizi sağlayabileceksiniz. Bu ağ üzerinde her adımınızı, dikkatli ve bilerek atmanız gerekmektedir. Aksi halde çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kalmanız içten bile değildir. kaynak: alastyr.com