“Bu işlerde fırsatçılık yapanlar cezalandırılmalı …”

“Bu işlerde fırsatçılık yapanlar cezalandırılmalı …”

ABONE OL
17 Şubat 2023 11:42
“Bu işlerde fırsatçılık yapanlar cezalandırılmalı …”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ADANA/ Olaynet– Türkiye’de büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin yaralarını sarmak için günlerdir büyük çaba harcayan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, bu tür yıkımların yaşanmaması için herkesin işini düzgün yapması gerektiğini belirtti.

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Çukurova FM’de canlı yayın Gündem programında gazeteci Rifat Söylemez’in sorularını yanıtlarken yaptığı açıklamada “Adana’da durum depremden etkilenen kentlerden farklı değil, çünkü çok korkutan bir deprem yaşadık. İnsanlar depreme yatağında yakalandı. Kış mevsimi ve herkes Adana’da… Herkesin hayatında ilk kez yaşadığı büyük bir felaket” dedi.

16 emekli dinlenme evi, 9 semt kreşi, 2 öğrenci yurdu, kadın sohbet ile dayanışma evleri, toplum merkezleri, Atatürk Kadın Yaşam Köyü ile tüm tesisleri yurttaşlara açtıklarını belirten Başkan Çetin’in açıklamalarından öne çıkanları şöyle:

“Çukurova’da bu kadar bina yıkılmışsa başka ilçeler nasıl diye endişe ettim. Ama memnuniyetle gördük ki oralarda bir şey yoktu. Bu durumu merak etmedim değil. Çünkü Çukurova zemin olarak sağlam ve kayalık olarak bilinir, diğer ilçeler alüvyonlu zemine sahip.

1998 depreminde buralar daha çok etkilenmişti. 98 depreminde Sarıyakup Mahallesinde çocukluğumuzun geçtiği iki ev de yıkılmıştı. Bilim adamlarımdan öğrendiğimiz şu; yüzeye yakın depremlerin yaydığı yıkıcı dalgalar sert zeminleri etkiliyor

Maalesef ülkemizde önüne gelen herkes müteahhitlik yapabiliyor. Müteahhitlerin sıkı denetlenmesi gerekiyor. Başka bir mesleği var ama müteahhitlik yapıyor olacak iş değil.

Bir de yapı denetim şirketleri var. Neyse ki son iki yılda sistemi değiştirdiler ve yapı denetimcilerin müteahhitlerle bağı kalmadı. Önceki dönemde her şey müteahhidin vicdanına kalmıştı. Denetim yetkisi de belediyenin yetkisindeydi. Şimdi yapı denetim firmaları yetkili.

Beni bağışlayın hırsız müteahhit deniyor. İyi olanları tenzih ediyorum. İşini düzgün yapanlara teşekkür ediyorum. Hazır betonun usulüne uygun yapılması çok önemli. Bunu yapı denetim firması bilemeyebilir ama bilinçli müteahhit bunu takip ediyor

Günümüz hırsızları içerden büyüme yapıyor, emsal fazlası yapıyor. Eskiden malzemeden çalıyorlardı. Onu da affetmiyoruz ama malzemeden çalmaktan daha masum kalıyor. Adam içerden büyüyor; sahanlığı iklimlendirmeyi dahil ediyor. Müteahhitlere söylüyorum hakkınıza razı olun.

İlan ediyorum bundan sonra daha hassas davranacağız. Herkese İmar Müdürüme ricada bulunmayın diye talimatım var. Hatay, Maraş, Adıyaman yerle bir oldu. Bunun vebali kime ait. Ben böyle bir vebal taşıyamam.

Ruhsata aykırı çok bina yıktım. Ben imar affına karşıyım. Müteahhitlerle karşı karşıya geliyorum sonra imar affı çıkıyor. O zaman benim denetim yetkimi elimden al. Eğer denetim yetkisi bendeyse daha katı önlemler alacağım.

Fırsatçıları da buradan uyarıyorum; mademki OHAL var gerekli tedbirleri devletin alması lazım. Akbabalar devreye giriyor. Yer sahipleri 10 lira istediği yere 30 lira istiyor. Bu işlerde kim fırsatçılık yapıyorsa cezalandırılmalı. Balon piyasa oluşturup fırsatçılık yapıyorsa cezaevine atılsın kimse yapamaz

Tüm arkadaşlarımın, kurtarma ekiplerinin, AFAD görevlilerinin, madencilerin çalışan insanların alınlarından öpüyorum. İlk andan itibaren önce çadır temini ardından battaniye, mont, uyku tulumu temini yaptık.

Polemik yaratmak istemiyorum ama kimlerin partizanlık yaptığını kimlerin bizi engelleyip bazılarını kolladığın anlatacağım. Ucuz siyaset yapmaya çalışanlar oldu. Ama biz dört dörtlük görevimizi yapıyoruz eksiğimiz olursa da kendi cezamızı keseriz. Biz sineklerle uğraşmıyoruz. Kartallar sinek avlamaz.

Az hasarlı binalar var. Ağır hasarlı binalar var. Ağır hasarlı binalara girilmesin. Ama diğer binalara girilsin demiyorum. Bunu devletin yetkilisi söylesin.

Kimse gelip bana ricada bulunmasın. Herkes işini düzgün ve kuralına uygun yapacak. Akıllı müteahhit bilimsel yapacak işini. Üstüne de koyun ama vatandaş sağlam binada oturduğunu bilsin. Özellikle depreme dayanıklı inşaat yapmayı düşünmeye kişi Çukurova’ya girmesin.

Sıkı denetliyoruz. Hiç kimseye taviz vermiyoruz. İmar konusunda sıkıyönetim ilan ettiğimizi herkes bilir. Bu sıkıyönetimi daha sıkı hale getiriyoruz.

Yapı denetim firmaları lütfen görevini düzgün yapsın, eksiksiz yapsın. Hazır beton firmaları aklını başına alsın. Denenmiş yöntemleri deneyip risk almasınlar. Çimentoya kimyasal koymayın. Topyekûn bir seferberlik ilan edelim. Bence zeminden kaynaklı olmuşsa yıkılan yerlere yeni bina yapılmamalı.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP