“2001 krizindeki dönemin 11-12 misli ekonomik güç…”   
  • OLAY NET
  • Gündem
  • “2001 krizindeki dönemin 11-12 misli ekonomik güç…”  

“2001 krizindeki dönemin 11-12 misli ekonomik güç…”  

ABONE OL
25 Şubat 2023 14:58
“2001 krizindeki dönemin 11-12 misli ekonomik güç…”   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Deprem bölgesi Hatay’ın Yayladağ ilçesine bağlı Şenköy’den Halk TV’ye bağlanarak Senem Toluay Ilgaz’ın sorularını yanıtlayan Demokrasi ve Atılım Partisi DAP Genel Başkanı Ali Babacan, depremin ekonomik bedeline ilişkin “2001 krizindeki dönemin tam 11-12 misli” bir güce gereksinileceğini vurguladı.

Babacan’ın açıklamasının öne çıkanları şöyle:

“Ülkenin bir servet kaybı var. İkincisi, bu işin devlet bütçesi üzerinde etkisi olacak. Üçüncüsü, cari açık ve ülkenin döviz ihtiyacı açısından bakılması gerekecek. Nihayetinde toplam finansman ihtiyacı açısından bakılması gerekecek. Bu sadece işin ekonomik perspektifi. Ekonomik perspektif bizim işimiz.

Zaman alacak ama ülke bu yükün altından kalkacak. Ama bunların eline kalırsa zor. Düz yolda otobüsü deviren, 2018’den bu yana defalarca ekonomik kriz yaşatan bir hükûmetin böylesine büyük ekonomik maliyetin altından kalkması, makroekonomik ve finansal açıdan doğru yönetmesini mümkün görmüyoruz.

1999 depreminden Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri oldu. Doğru yönetilmezse bu depremin arkasından da arka arkaya ekonomik krizler Türkiye’yi vurur. Bunun ülke için çok kötü sonuçları olur. Bunun nasıl yönetileceğini biz biliriz, ehil kadrolarla bu yapılır.

Depremden sonra ülkeyi ayağa kaldırmak için yatırımlar gerekecek. Diyelim ki iş makinesi çalışacak, bu döviz demek. İş makineleri mazot yakacak; döviz demek. İnşaat demiri kullanılacak; döviz demek. Çimento, beton kullanılacak; döviz demek. Dolayısıyla bu iş sadece iç finansmanla çözülmez. Ülkenin taze döviz kaynağına ihtiyacı var.

2001 krizinden de 2008-2009 krizinden de çıkışı yöneten ekibin başındaydım. Kimse kusura bakmasın, krizin nasıl yönetileceğini biliyoruz. Kadro olarak biliyoruz. Ülkenin neye ihtiyacı olduğunu da biliyoruz. Evet, iç finansmana ihtiyaç var ama dış finansmana da ihtiyaç var. Yeniden inşa ve cari açığı kapatmak için gerekli olan dövizi bir şekilde sağlaması gerekiyor.

Dünyada şu anda likiditenin tarihî yüksek seviyelerde olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Merkez bankalarının bilançolarına bakın. Mukayese ettiğimizde, 2001 krizindeki dönemin tam 11-12 misli para var dünyada. Para var ama bu paranın Türkiye’ye gelmesi ancak güvenle olur. Dürüst ve ehil kadroların iş başında olmasıyla olur.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP