Tarımsal destekler doğrudan çiftçiye verilmeli…   
  • OLAY NET
  • Gündem
  • Tarımsal destekler doğrudan çiftçiye verilmeli…  

Tarımsal destekler doğrudan çiftçiye verilmeli…  

ABONE OL
18 Aralık 2022 12:29
Tarımsal destekler doğrudan çiftçiye verilmeli…   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım News- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te görüşülerek kabul edilen 2023 yılı bütçesinde çiftçilere verilmesi gereken desteğin yeterince yer almadığını ileri sürdü.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, Tarım Kanunun 21. Maddesine göre her yıl çiftçilere milli gelirin yüzde 1’in destek olarak verilmesi gerektiğine vurgu yaparken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Meclis’te bütçeyle ilgili yaptığı açıklamada, tarım sektörüne yatırım ödenekleri, tarımsal kredi sübvansiyonları, müdahale alımları, tarımsal dışsatım destekleri için ayrılan tutarların verilen destek kapsamında tuttuğunu aktararak şunları söyledi:

“Bunlar doğrudan değil, dolaylı olarak tarıma sağlanan desteklerdir; çiftçiye doğrudan verilen destekler içinde bunları görmek olası değildir.

Destek artışları sağlandı ama enflasyon karşısında gelen gübre ve mazot zammını karşılamadı. Böyle olunca çiftçiler bekledikleri desteklere eremediler.

Ülkemizde raflarda ithal ürün yerli ürünle yarışıyor. Bu bağlamda ithalat fiyatların düşmesini sağlamıyor. İthalatçı daha çok kazanıyor. Tüketici ürüne fiyat nedeni ile erişimde sıkıntı yaşanıyor. Rafta ürün fiyatını girdi maliyeti belirler. Girdi fiyatları durmuyor, artıyor. Nakliye fiyatı da ürüne eklenip aracı karları da konduğunda raf fiyatı katlıyor, tarla ile raf fiyatı arasındaki fiyat farkı da kat be kat açılıyor. Bu fiyatların aşağı çekilmesi için tarla üretim maliyetlerinin ve nakliye fiyatlarının düşürülmesi gerekir. Bunun yolu da çiftçiye destek sağlamaktan geçer. İktidar destekleri eken ve üretene değil, tarlayı kiraya veren  mülk sahibine veriyor.

Siyasi iktidar tarımsal destekleri 54 milyar lira olarak gösterip tarıma harcanan tüm giderleri de tarımsal destek tanımı içine koyarak çiftçiye haksızlık yapmıştır.

Esasen çiftçiye milli gelirin yüzde 2’sinin verilmesi gerekir. Tarımda sorunlar artıyor. Siyasi iktidarın tarıma bakışı ise ne yazık ki değişmediği için çiftçilerin mağduriyetleri devam ediyor”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP