DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


“Enflasyon emekliyi vurdu”

“Enflasyon emekliyi vurdu”

ABONE OL
14 Kasım 2022 11:01
“Enflasyon emekliyi vurdu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesinde emekli kahvehanesinde emeklilerle bir araya gelerek, sorunlarını dinledi.

Emekliler kahvehanesinin işletmecisi geçen yıl günde 1200 civarında çay satarken, bu yıl sattıkları çay sayısının 500-600’e dek düştüğünü belirtti.

CHP’li Gürer’e dert yanan emekliler, maaşlarının çok düşük olduğunu, geçinemediklerini söylediler.

Bu yıl aldığı 2 ton kışlık kömür için 14 bin lira ödediğini anlatan başka bir emekli ise artık çayı, ekmeği veresiye almaya başladıklarını, çünkü kömüre verdikleri paradan sonra sıkıntılı bir süreç yaşadıkları için veresiye ile yaşam sürdürdüklerimi dile getirdi.

Geçen sene 1 buçuk lira olan ekmeğin bu yıl 3 buçuk liraya çıktığını anımsatan bir başka emekli ise “Eskiden 5 kişi 5 ekmek yerken şimdi 5 kişi ancak 1 ekmek yiyor. Bu ülkede her türlü yoksulluk var. Bir de çıkmışlar utanmadan yoksulluk yok diye yalan söylüyorlar. Ekmek bir tarafa vatandaş bir bardak çay bile içemiyor” dedi.

Emeklilerin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de en düşük emekli maaşının 3 bin lira olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“2008’de yüzde 70 olan emekli aylığı bağlama oranı AKP tarafından yüzde 30’a düşürüldü. Bu uygulama olmasaydı, en düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerinde olurdu. Bu konuda kanun teklifleri verdik. Emekli için kira yardımı, yakacak yardımı için kanun teklifi verdik. Bayram ikramiyelerinin asgari ücret kadar olması, sosyal yardımların artırılması gibi konularda kanun teklifleri verdik ama AKP iktidarı önerilerimize kulak tıkadı. Mutlaka intibak düzenlemesi sağlanıp emekli  maaşları iyileştirilmelidir. AKP iktidarı emekliyi enflasyona ezdirmediğini iddia ediyor ama durum öyle değil. Pazarda istediğini alamıyor, sebze alamıyor, meyve alamıyor. Emekli ‘Pazar alışverişini unuttuk’ diyor. Gördüğüm kadarıyla 5 kişi 5 ekmek yerken şimdi 5 kişi 1 ekmekle yetinmek zorunda kalıyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP