CHP’li Gürer, Türk firmalarının yurtdışında dolandırılmasını sordu…
  • OLAY NET
  • Gündem
  • CHP’li Gürer, Türk firmalarının yurtdışında dolandırılmasını sordu…

CHP’li Gürer, Türk firmalarının yurtdışında dolandırılmasını sordu…

ABONE OL
8 Kasım 2022 17:21
CHP’li Gürer, Türk firmalarının yurtdışında dolandırılmasını sordu…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanlığının bütçe önerisinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakan Mehmet Muş’a, Türk firmalarının yurtdışında dolandırılması, marketlere kesilen ‘kartel cezası’, arz açığı ürünlerle ilgili verilen soru önergelerinin yanıtsız kalması gibi konularda sorular yöneltti.

Ham madde bulmak isterken bazı firmaların yurt dışında dolandırılmasının kamuoyuna yansıdığına dikkat çeken Gürer, açıklamasında şunları söyledi:

“Piyasa ortalaması altında fiyat taahhüdü üzerine anlaşılan özellikle bazı Çin firmaları, peşin ödeme veya avans verip dolandırılan kaç firma başvurusu alınmıştır.

Yurt dışından ithal getirilen ürünlerin kaçının ülkemizde ithalatına izin verilmeyerek iade edilmiştir? 

Ülkemizde 2022 yılında kaç canlı hayvan ithalatı gerçekleşmiştir? Lop ya da karkas et ithalatı nedir? 

2022 yılında ne kadar ayçiçeği ham yağı, buğday ve arpa ithal edilmiştir? 

Arz açığı bulunan 21 üründe 2022 yılında yapılan ithalat nedir?

Piyasa kontrolü diye piyasaya sundunuz ama serbest piyasa ekonomisinde marketlere gidip de fiyat yönünden ceza yazmanız olası değil. Bu durumda “kartel cezası” adı altında bir ceza geliştiriyorsunuz, kamuoyuna da serbest piyasa ekonomisinde fiyatlar için ceza yazılamayacağını  neden açıklamıyorsunuz? Çünkü Türkiye Şeker Fabrikalarının fiyatlandırmasında “Özelleşen fabrikaların fiyatlarına müdahale edilemez.” diye madde konulmuş. Bu durumda, onların serbest piyasaya istediği fiyatla ürün satması, raftaki fiyata sizin müdahale etmenizin çok gerçekçi bir olgu olmadığını düşünüyorum.

Doğru bilgi olduğu zaman da onunla ilgili değerlendirme yapılabilir. Örneğin, Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında ne kadar ürün geliyor? 6.700 liradan gelen buğday 4.200 liradan sanayiciye veriliyor. 

“Sanayici yurt dışına un ve makarna sattı.” diye bununla övünüyorsunuz. Buradaki kamu zararını bu ihracattan düşüyor musunuz? Toprak Mahsulleri Ofisi bu bağlamda zarar ederken çiftçiye gerekli desteği vermiyor. 

Gübreyi de sürekli ithal edeceğiz, neden buğdaya yapılan sübvanse gübreye yapılmıyor? Üreticiler bu konuda neden desteklenmiyor? 

Ticaret anlamında yurt dışına gönderilen ürünlerden ne kadarı da geriye geldi?

Bir de GDO’lu yemlerle ilgili… 30 yem giriyor Türkiye’ye. Yalnız, bu yemleri hayvanlar tükettikten sonra insan üzerindeki etkileri de araştırılıyor mu?

Televizyonlarda ticari reklamda özellikle gıda ürünleriyle ilgili olarak yokluk ve yoksulluğun yaygınlaştığı günümüzde, çocukların izleme saatlerinde sorun yaratmaktadır. Bu nedenle çocukların izlediği saatlerde gıda ürünlerinin tüketimini teşvik edici reklamların geç saatlere alınmasına yönelik bir uygulama düşünüyor musunuz? Obeziteye neden olan ürünlerin tüketimini teşvik eden tanıtımların bu yönde de değerlendirmesi yapılıyor mu? Reklamların çocuklara olumsuz etkisi ölçümü yapılıyor mu?”  

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP