DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


Çiftçilerden “anamız ağladı” isyanı!

Çiftçilerden “anamız ağladı” isyanı!

ABONE OL
9 Ekim 2022 14:19
Çiftçilerden “anamız ağladı” isyanı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

OLAYNET– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, son zamlarla ederi 27 lirayı aşan mazottaki zamların üreticiyi isyan ettirdiğini belirtti.

CHP’li Barut, Çukurova’da pamuk hasadı yapan, buğday-arpa ekimine hazırlanan çiftçilerin sorunlarını, yaşadıklarını dinlemesinin ardından şunları söyledi::

“Her zaman üreticilerin yanındayız. Üretimde kullanılan girdiler fahiş biçimde arttı, gelir ise azaldı. Geçen sene 12-15 liraya pamuk satıldı. Şimdi pamuk 13-14 lira. Çiftçinin kullandığı mazot ise geçen sene 6 liraydı, şimdi 27 lirayı aştı. Asansör gibi iniyor çıkıyor, 2 ileri gidip bir geri gidiyor. Zam numaratörü gibi mazot fiyatı artıyor. Üreticinin en önemli girdisi olan özellikle mazot ve gübrede yüzde 400’ü aşan artış yaşandı. Ancak bunun karşısında pamuktan mısırına ve buğdayına kadar çiftçi yeterli gelir elde edemedi. Özellikle pamuk üreticisi perişan durumda. Çünkü 1 kilo pamuğun maliyetinin 20 lira olduğu bir dönemde çiftçi ürününü 25 liraya satması gerekirken şimdi tüccara mahkum durumda. Pamukta fiyat yok. Kilogramını en fazla 15 liradan satıyor, ya da emanette bekliyor. Üretici ne yapacağını şaşırmış durumda. ‘Pamuk üreticisini yedirmeyeceğiz’ diyen bakan duysun ki; pamuk üreticisi diye bir şey kalmadı, yenildi, içildi, yutuldu bile. Tek çare var. Pamukta satılması gereken fiyatla satılan fiyat arasındaki fark prim olarak çiftçiye verilmelidir. Pamukta destekleme primi en az 5 lira olması gerekiyor. Gübreyle mazottaki fiyat artışına çare bulunmalı, zamlar geri çekilmeli, çiftçi desteklenmeli.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP