Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Skolyoz hastalığı nedir?

Toplumda %2 ila 4

Toplumda %2 ila 4 oranında görülen skolyozun, çocuklarda nedeni bilinmeyen (idiopatik), kas veya sinir hastalıklarına bağlı (nöromusküler), doğuştan (konjenital )gibi çeşitlileri vardır. Olaynet.net’e ulaşan bilgiye göre, Liv Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhsin Doran skolyoz hastalığının önlenmesi ile ilerlememesi için neler yapılması gerektiğini anlattı.

 

Kişiye özel tedavi reçetesi

Okul çocuklarında %1.5 oranında görülürken, Türkiye’de en az 150.000 çocukta skolyoz olduğu tahmin ediliyor. 12 yaştan küçük, kızlarda menstrüel siklüsün henüz başlamadığı dönemde, 20 dereceden büyük olan omurga eğriliklerinde çift ve torasik (sırt) eğriliklerde ilerleme riski yüksektir. Bu nedenle büyüme gelişme çağındaki çocuklarda gözlem ve konservatif tedaviler önemlidir. Ancak skolyoz yalnızca omurga değil omuz, pelvis ve alt ekstremitelerin de dahil olduğu postüral problemlere neden olur. Her bireyin oluşan deformiteye bağlı gelişen kas-iskelet sistemi bozukluğu farklı olduğu için kişiye özel bir tedavi reçetesi oluşturulmalıdır.

GÖZLEM: Klinik postür ve nörolojik muayene ile skolyometrik ve radyografik ölçümleri içerir.

– İskelet olgunlaşması tamamlanmamış ve omurga eğriliğinin derecesi 10 derecenin altındaki eğriliklerde, postür düzeltici ve kas dayanıklılığını artırıcı egzersizler önerilir. 6 ayda bir skolyometre ölçümleri, klinik postür ve nörolojik muayenelerle takip edilir.

– İskelet olgunlaşması tamamlanmamış ve omurga eğriliğinin derecesi 10 derecenin üzerindeki eğriliklerde hastalar 6 ayda bir skolyoz grafisi klinik postür ve nörolojik muayenelerle gözlenir.

– İskelet olgunlaşması tamamlanmış eğrilik derecelerinde gözlem süresi 9-12 aya uzar. Hastalar skolyoz grafisi, klinik postür ve nörolojik muayenelerle izlenir.

EGZERSİZ: Spinal kontrolü sağlamak için postür egzersizleri, spinal esnekliği artırıcı egzersizler, fizyoterapötik skolyoza spesifik egzersizler (Schroth egzersizleri) ve solunum egzersizleri uygulanır.

KORSELEME: Korseleme tedavisinde amaç, iskelet olgunlaşması tamamlanıncaya kadar veya adolesan dönemdeki hızlı büyüme sürecinde eğriliğin kontrolüdür.