Patatest üretimi de düşüyor!    

Patatest üretimi de düşüyor!   

ABONE OL
29 Temmuz 2022 18:17
Patatest üretimi de düşüyor!    
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesinde hasadı  sürerken patates tarlalarında, üreticiler ile bir araya gelerek, sorunlarını dinledi.

Üreticiler, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakındılar.

Gübrenin tonunun 18 bin liraya çıktığına dikkat çeken Gürer, geçen yıl 8 lira 80 kuruş olan mazotun 26 liraya yükseldiğini, elektrik, işçilik giderleri diğer girdi maliyetlerinin ise geçen yıla göre 2-3 kat arttığını belirtti.

CHP’li Gürer, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Patates satış fiyatı artan maliyetler karşısında Çiftçiye gelecek yıl için ekim şartlarını sağlayıp sağlamayacağı kaygısı var. Tüketici ise haklı olarak  rafta ürüne göre fiyatı yorumluyor. Tarladan çıkan ürün nakliye artışı yanında üç el değiştirip tüketiciye ulaşması fiyatı atışını da oluşturuyor.

Üretim çok olduğunda çürüyor, az olunca fiyat artıyor. 2 yıl önce patates depoda çürüdü. Bu yıl ise Adana’da ve Hatay’da don olayları nedeniyle yazlık patates üretiminde kısmi rekolte kaybı oldu. Ürün pazara geç geldi. Ödemiş ve Niğde’de yazlık patates sonrasında ekim ayında kışlık patates hasadı başlayacak. Çiftçi girdi maliyetlerindeki artıştan kaygılı. Sulama suyu elektrik parasından mazota, tohumdan gübreye  fiyat artışları nedeniyle çiftçinin mağduriyeti devam ediyor.

Girdi maliyetleri düşürülerek çiftçi tarlada ucuza mal etmeli ki ürün rafta ucuza satılsın.  73 ilde patates yetişiyor ama hem  üreticiyi hem tüketiciyi koruyan bir anlayışla soruna çözüm üreten iktidar olmayınca  sorunlarda katlıyor”.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP