Biden ile Lapid İran’a karşı ortak…

Biden ile Lapid İran’a karşı ortak…

ABONE OL
31 Temmuz 2022 11:58
Biden ile Lapid İran’a karşı ortak…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’in, Orta Doğu gezisinin ilk durağı İsrail oldu. Biden, İsrail’de Başbakan Yair Lapid buluşmasında İran’ın nükleer silah sahibi olmasına karşı ortak bir deklarasyon imzalanacağı belirtildi.

Euronews’de yer alan habere göre, Başkan Biden, bir İsrail televizyonuna verdiği demeçte, İran’a karşı “son çare” olarak güç kullanımına açık olduğunu söyledi.

Uzmanlar bu sözleri, İsrail’in dünya güçlerine İran’a karşı “inandırıcı bir askeri tehditte” bulunmaları yönündeki çağrılarıyla örtüşen bir adım olarak değerlendirdi.

ABD ve İsrail, nükleer silah üreteceği yönündeki iddiaları reddeden İran’a karşı uzun zamandır olası önleyici adımlar atma konusunda ayrı ayrı açıklamalar yapıyor.

Ancak bu söylemlerin resmen dile getirilmesi, Tahran’a yönelik caydırıcılık ve kararlılık hissini arttırabilir.

Üst düzey bir ABD’li yetkiliye göre, Biden ile Lapid tarafından imzalanan metin, İran’ın nükleer silah edinmesine “asla izin verilmeyeceğini” güvence altına alıyor.

ABD Başkanı, İsrail temasları kapsamında bugün Lapid’in yanı sıra İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’la görüşerek İsrail Cumhurbaşkanlığı Onur Nişanı alacak ve muhalefet lideri Binyamin Netanyahu ile bir araya gelecek.

Biden cuma günü programına Suudi Arabistan ziyareti ile devam edecek. Suudi Arabistan’ın İran’a ilişkin endişeleri, ABD himayesinde bir Suudi Arabistan – İsrail yakınlaşmasına yol açabilir.

Lapid de Biden’ın Suudi Arabistan ziyaretini “İsrail için son derece önemli bir ziyaret” olarak nitelendirdi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP