“Yurttaşa kaşıkla zam yapılıp enflasyonla geri alınıyor”

ABONE OL
7 Haziran 2022 16:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ile fahiş zamların yurttaşın sırtındaki borç yükünü artırdığını söyledi.

Maaşı fahiş zamlar ile enflasyon karşısında pula dönen yurttaşın, gelirinin giderini karşılamadığını belirten Tutdere,  yurttaşların kira, fatura gibi zorunlu harcama ile borç ödemelerini yapabilmek için hızla borçlandığını belirtti.

Tutdere, açıklamasında şunları söyledi:

Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 27,9 milyar lira. Vatandaş anaparayı bıraktı, borcun faizine çalışıyor. Tüketici kredileri ve kredi kartları için bu yıl ocak-mart döneminde bankalara ödenen faiz  49,7 milyar lira.

Yılbaşında asgari ücrete yüzde 50, kamu çalışanları ve kamu emeklilerine 2021 yılı enflasyon farkıyla birlikte yüzde 31, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 25,5 oranında zam yapılmış, 1.500 lira olan en düşük emekli aylığı ise 2.500 liraya çıkartılmıştı.”

Yılda bir kez artırılan asgari ücret ile en düşük emekli aylığındaki artışı 2021 yılındaki yüzde 36,08 oranındaki yıllık artıştan, emekli ile kamu çalışanlarının ücretlerini de yılın ikinci yarısındaki yüzde 25,5 oranındaki artıştan arındırarak, bu yılın ilk beş aylık dönemindeki yüzde 35,64 oranındaki artışı baz alarak yaptıkları hesaplamayı aktaran Tutdere, mayıs sonu olarak şu gelişmeler belirtti:

  • Asgari ücrette reel olarak yüzde 18,7
  • Memur ve memur emeklilerinin aylıklarında yüzde 20,75
  • En düşük emekli aylığında yüzde 9,9
  • Diğer emeklilerin (SSK ve Bağ-Kur) aylıklarında da yüzde 26,28 oranında reel erime yaşandı. Yani vatandaşa kaşıkla zam yapılıp enflasyonla geri alınıyor”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP