Adana Ticaret Borsası Nisan Ayı Olağan Meclis toplantısı Meclis Başkanı Osman Bağış başkanlığında gerçekleşti. İktidar gibi, pandemi ile Rusya-Ukrayna Savaşı gibi etkenlerin küresel çevrede gıda kıtlığını gün yüzüne çıkardığını belirten Başkan Bağış, “Ülkemizde de çiftçi sayısının azalmasından dolayı; tarımın ve üretimin desteklenmesi, istihdamın arttırılması gerçeği ortaya çıkmıştır. Bugün her çiftçisi üretmek istiyor ama bunun için ciddi destek gerekiyor. Ülkemizde üretim tam manasıyla yapılırsa hem doyacağız hemde doyuracağız. Açlık ve kıtlık olmayacaktır. Milli seferberlik ruhuyla çalışarak, üretim planlaması yaparak 5-10 yıl sonra dünyanın konuşacağı Türkiye Modeli çıkarabiliriz. Bizim toprağımız, suyumuz, güneşimiz ve çalışkan genç bir potansiyelimiz var. Tarımda yeni planlamalar yapılmalı, Ulusal Tarım Politikası güncelleştirilmeli, uzmanların fikirleri ve uygulamaları mutlaka değerlendirilmelidir” dedi.
2 yıldır süren Kovid-19 salgınının insanların alım gücünü düşürdüğünü belirten Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç ise yaptığı aylık değerlendirmede hükümetin beceriksizliğine dokunmadan şunları söyledi:
“2022 Yılı Şubat ayı sonlarında da başlayan Rusya – Ukrayna Savaşı ile de millet olarak ekonominin olumsuz yansımalarını iyice hissetmeye başladık. Tarım ürünlerinde yaşanan sıkıntılar; ne üreteni mutlu ediyor, nede tüketicide memnuniyet hissettiriyor. Her sektörde olduğu gibi tarım ürünlerinde üretim için kullanılan girdilerdeki fiyatlarla başedebilmek imkansız hale geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı tarımsal destekler için verdiği 29 milyar TL destek için teşekkür ediyoruz. Ancak sürdürülebilir üretim için bu desteklerin 3 kat artması 80 milyar TL’nin altında olmaması gerekir. Bu artış olursa hem üretimimiz artar hemde tüketicimiz en temel hakkı olan sağlıklı ve erişilebilir beslenme hakkına imkanı ölçüsünde kavuşur.
Soğan, patates, çilek, karpuz ve buğday hasatları peş peşe devam ederek ekonomimize olumlu katkılar sağlayacağı inancındayım. Hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmemizi diliyorum. Ayrıca Beyaz Altın Pamuğumuz ilimiz ve bölgemizde ekim sürecinin sonuna doğru gelinmiştir. Pamuk üretimimizinde eski güzel günlere dönmesi arzumuzdur. Ülkemiz ve bilhassa bölgemiz için büyük bir şans olarak gördüğüm Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci’den tarım, gıda ve hayvancılık konusunda üretene direk yansıyacak, tüketiciyede fayda sağlayacak yeni politikalar geliştirmesini umutla bekliyoruz. Bunun için ATB olarak bize düşen görevlere hazır olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum.”
YAZARLAR
13 saat önceYAZARLAR
17 saat önceYAZARLAR
18 saat önceYAZARLAR
3 gün önceEKONOMİ
4 gün önceYAZARLAR
4 gün önceYAZARLAR
4 gün önce