Gelen bakan giden bakanı aratacak gibi…

Gelen bakan giden bakanı aratacak gibi…

ABONE OL
13 Mart 2022 16:34
Gelen bakan giden bakanı aratacak gibi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifasının ardından kısa bir süre önce bu göreve getirilen Vahit Kirişçi’nin ilk demecine CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tepki gösterdi.

Bakan Kirişçi’nin ülkemizde yaşanan tarımsal üretimle ilgili sorunun çözüm adresi olarak Afrika’nın güneyindeki ülkelerin bakir topraklarını göstermesine eleştiren CHP’li Gürer, açıklamasında şunları söyledi:

“Tarım Bakanı değiştiğinde sorunlara neşter vurulacağını düşünüyorduk ama Bakanın yaptığı ilk açıklamada ne yazık ki umutları köreltti. Çiftçinin sorunlarına çözüm bulmak yerine onlara akıl veren Bakan, girdi maliyetlerinden bihabermiş gibi fikir üretiyor, sonra da diyor ki, ‘Afrika’da bakir topraklar var, orada tarım yapacağız’ diyor. Önce bugüne kadar bu konuyla ilgili gelişmeleri bir incele, bir araştır. Bu düşünce zaten 2014 yılından bu yana var. Sudan ile 2014 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün protokolü var. Ancak bu ülkelerde yaşanan iç karışıklık nedeniyle bu uygulama hayata geçirilmedi. Kendisinden önceki Tarım Bakanları ve Dış işleri Bakanı soru önergelerimize verdikleri yanıtlarda, bölgede henüz böyle bir çalışma yapılmadığını belirtiyorlar. Heyetler olarak yapılan ziyaretlerden öte bir sonuç yok. Sık sık darbe olduğundan bu bölgelerde yatırımın sürdürülebilirliğiyle ilgili sorun olacağını Bakanlar soru önergemize verdiği yanıtta belirtiyorlar. Mevcut Bakan. Eski bakanların bu konuyla ilgili açıklamalarını incelemeden açıklama yapmış. Eline verilen metin üzerinden değerlendirme yapıyor.

Esas bakir topraklar ülkemizde var. Ülkemizdeki tarımı destekleyecek çalışmalar yapın. Gübre fiyatları aldı başını gidiyor. Geçen yıl 1100 lira olan amonyum sülfat 7 bin 800 liraya çıktı. 1160 lira olan CAN gübre 7 bin 200 lira oldu. 1860 liradan satılan ÜRE gübre 13 bin liraya çıktı. 2 BİN 140 liralık 20*20 gübre 8 bin 500 lira oldu. Gübrede son haftalarda yapılan indirim ise bindirime dönüştü. Çuftçi gübre almakta zorlanıyor. Çiftçiye ‘ekin’ demekle bu işler olmuyor. Onların sorunlarını çözmek gerek. Gidip Afrika’da tarım yapacağına çiftçinin girdi maliyetlerini düşürmeye gayret et. Afrika’da tarım yapılacak masalıyla bu sorunlar çözülmez.

 Afrika’da, Sudan’da aranmaz. Kendi çiftçinize destek verin. Sorunların çözüm yeri Afrika değil, Türkiye’dir. Girdi maliyetlerini düşürürseniz sorunların altından kalkarsınız. Üretim maliyeti düşürse tüketici de ucuza ürün alır. İthal ürünlerle sorunlar çözülmez. Ukrayna’dan Rusya’dan gelecek ayçiçeği yağı gemilerinin rotasını, geliş saatinin takipçisi haline ülkeyi düşürmezsiniz.

Tarımdaki sorunların çözümü için Afrika gösterilir mi? Çözüm için göstereceğin yer Türkiye’dir. Şayet deseydin ki, ‘Ben destekleyeceğim, ürünü tarlada bıraktırmayacağım, girdi maliyetlerini düşüreceğim, sorunu çözeceğim…’ keşke böyle deseydin. Ancak bunları söylemek yerine çözüm adresi olarak Afrika’yı gösterdin. ‘Sürekli ekin’ dedin. Geçen sene ektiler hepsi zarar etti, ne olacak şimdi?

Bakanlıklardan gelen yanıtlar incelendiğinde, 2014 yılında bir anlaşma yapılıp, 2015 yılında Sudan ile bir protokol imzalanıyor. TİGEM yetkililerin imzaladığı protokol kapsamında bu ülkeden tarım arazisi kiralanıp tarım ürünleri yetiştirilip yetiştirilen ürünlerin Türkiye’de satılması hedefleniyor. Ancak yine Bakanlardan gelen yanıtlara göre bu ülkedeki iç karışıklıklar nedeniyle 2015 yılında anlaşma imzalanmasına rağmen aradan geçen 7 yıllık süre zarfından henüz bir faaliyet yapılmadığı da anlaşılıyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP