Kim bu dini lider?

Ultra-Ortodoks Yahudi dini liderler haham Chaim Kanievsky'nin cenaze törenine yüzbinlerin katılması, dikkatleri üzerine çekti.
Konuya ilişkin odaTV'de yer alan Rafael Sadi yazısı şöyle:
İsrail'de yüz binlerce Ultra-Ortodoks Yahudi, 18 Mart Cuma günü hayatını kaybeden ülkenin önde gelen dini liderlerinden haham Chaim Kanievsky'nin cenaze törenine katıldı. Litvanya Ultra-Ortodoks Cemaati lideri haham Kanievsky'nin Tel Aviv'in doğusundaki memleketi Beni Barak kentinde gerçekleşen cenaze törenine akın eden kalabalık nedeniyle bazı otoyol ve sokaklar trafiğe kapatıldı. İsrail basınına göre cenazeye Ultra-Ortodoks Yahudi Cemaatinden yüz binlerce kişi katılırken, bazı tahminlere göre katılım oranı 1 milyonu buldu. Öğle vakti Kanievsky'nin evinden ayrılan cenaze konvoyu, yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki Zichron Meir Mezarlığına gitti.
2021'de ülkenin kuzeyindeki Meron kasabasındaki bir Ultra-Ortodoks festivalinde 45 kişinin öldüğü ve 150 kişinin yaralandığı ölümcül izdiham nedeniyle büyük önlemler alındı. Cenaze töreninde düzeni sağlamak üzere 3 bin polis memuru görevlendirilirken, ihtiyaç halinde müdahale etmek üzere kurtarma ekipleri ve helikopterler de hazır bulundu. Cenaze nedeniyle Beni Barak yakınındaki Bar-Ilan Üniversitesi ile Tel Aviv çevresindeki 328 anaokulu ve 98 okul uzaktan eğitime geçti. KİM BU KANIEVSKY Cuma öğleden sonra 94 yaşında ölen Kanievsky, İsrail'de Hasidik olmayan Litvanya Ultra-Ortodoks topluluğunun, yüz binlerce takipçisi olan ve Talmud çalışmalarıyla tanınan etkili bir lideri olarak biliniyordu.
Hayi Kanievski 8 Ocak 1928 günü Polonya'nın Pinsk kentinde dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ve ailedeki dini gelenekler onunda dini bir kişilik olarak büyümesini ve hayatını bu istikamette geliştirmesini sağladı. Kendisi 6 yaşındayken ailesi ile birlikte kurulacak olan İsrail topraklarına göç etti. Haham Kaniyevski gerek İsrail ve Hassidik Yahudilik dünyasının gerekse dini siyasi hayatın oldukça renkli bir simasıydı.