Uzay çağını reddedenler 

Uzay çağını reddedenler 

ABONE OL
11 Kasım 2021 13:06
Uzay çağını reddedenler 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zaman zaman hala fakülte okumamı garipseyenler olur, öyle ya zaten bir mesleğim var, mesleki bütün eğitimlerimi almışım dahasına ne gerek var değil mi?

Var arkadaşlar dahasına da gerek var hele bebelerin öğretmeniyseniz, aydın gençlik yetiştirmek için var…

Ayrıca okumak ve yazmak insanların beynini dinç tutar ve yaşlılıkta yaşanacak olan zihinsel hastalıklar en aza iner.

Yine Sosyoloji sınavına hazırlanırken din ve toplum konusu gözüme ilişti geçen yılların konusuydu, ancak gözüme çarptıkça da unutmama adına şöyle bir gözden geçiririm. Bir kez daha gördüm ki dini de toplum normlarını da aslında bireyler yönlendiriyor ve kuralları koyan yine onlar.

Neyse tarikat ve mezheplere bakarken adını bilmediğim, duymadığım o kadar çok isimleri görünce ilgimi çeken bir tarikatı sizle paylaşmak istedim, ayrıca bunca çılgın tarikatlar varken bizde ki tarikatların sapkınlıklarını garipsememek gerektiğini de görebildim.

Bütün bunların tek nedeni cahilleştirilen ve menfaatlerle yoğrulan genç dimağlar değil mi?

Sizinle paylaşacağım bence en masum tarikatlardan biri, zira araştırdığınız zaman katliamlar yapan, çocuklarıyla ilişkiye giren, toplu intiharlara neden olan, o kadar çok tarikat var ki…

Size bugün Amişlerden bahsetmek istiyorum.

Amiş (Pensilvanya Almancası: Amisch,İngilizce;Amish) ABD’ninPensilvanya ve Ortabatı eyaletlerinde (ve Kanada’da) yaygın olan tutucu bir Hristiyan mezhebidir. 18. ve 19. yüzyılda Almanya, Fransa veİsviçre’den gelen göçmenler tarafından kurulmuştur. Amişler basit bir yaşama inanırlar, otomobil, telefon, elektrik gibi modern yaşamın kolaylıklarını kullanmaktan sakınırlar. Fayton kullanımı yaygındır. Bu insanlar kendilerini toplumdan dinsel inanışları yüzünden ayırırlar. Örneğin orduya katılmazlar. Kurucusu Jakop Ammann (1644 – 1712 ya da 1730) adlı İsviçrelidir.

Aforoz denen bir sistem daha vardır. Amiş ihtiyarlar kurallara uymayanları aforoz ederler yani kişinin o çiftliğe bir daha geri dönememesi için yasak koyarlar. Amiş kurallarını çiğneyenler çiftlikten kovulur.

Buraya kadar her şey normal bana ilginç gelen bu tarikatın hala aynı düzende yaşıyor olması.

Amerika’da yaşayan Amişler, günümüz teknolojisini reddederek yıllardır hayatlarını devam ettiriyormuş. Modern hayattan tamamen kopuk yaşayan topluluk, elektrik, telefon, bilgisayar, televizyon ya da otomobil kullanımına karşı duruyorlar. Oldukça basit bir hayat yaşamayı prensip haline getiren Amişler, gaz lambası ile evlerini aydınlatırken, ektikleri ürünleri de yine herhangi bir tarımsal araç kullanmadan kendileri topluyor.

Modern toplumun insanları affeder mi? Amişlerin yaşadığı bölgelere, at arabalarıyla turlar da düzenleniyor. Onların bu yaşamını bile rant haline getirmeyi başarmışlar.

Ancak halk bundan hiç memnun değil, kamera ya da fotoğraf makinesi gördüklerinde arkalarını dönüp, poz vermemeye özen gösteriyorlar.

En hoşuma giden ise hiç vergi ödemedikleri, en güzeli de fatura giderlerinin hiç olmaması, niye olsun ki her şeyi kendileri yapıyor, su, elektrik, yakıt derdi yok, oh mis…

Çok sayıda çocuk yapma gelenekleri bulanan Amişler’de her ailenin 4-5 çocuğu bulunuyor.

Amiş çocukları, 8.sınftan sonra okuldan alınıp evlerde eğitimlerine devam ediyorlar. Bu ilginç topluluk, kıyafetleriyle de oldukça dikkat çekiyorlar.

Elbiselerini kendi diken Amişler, kıyafetlerinde fermuar dahi kullanmayı tercih etmiyor. Bunun yerine, iğnelerle tutturuyorlar.

Kadınlar beyaz önlük, koyu renkli elbiseler giyerken erkekler de, yakasız gömlekler ve askılı koyu renk pantolon giyiyor. Evlendikten sonra sakal bırakan Amiş erkeklerinin bıyık bırakması ise yasak.

17.yy alışkanlıklarını devam ettiren Amişler, iki haftada bir kendi kiliselerine giderek ibadetlerini yerine getiriyorlar. Çiftçilikle geçinen topluluk, nüfus artışıyla beraber, modern yaşamdan etkilenmekten endişe duyuyor.

Başlangıçta Ohio’ya yerleşseler de şimdilerde Kanada’da 30’dan fazla eyalette bulunuyorlar. Amişler, Amerika’da en hızlı büyüyen gruplardan biri olma özelliğini taşıyor. Aslında kendi içlerinde de gruplar ayrılıyorlar.

Dört farklı grup daha bulunuyor ve bu grupların da birbirlerinden farklı kuralları mevcut. Örneğin bir kısmının otomobil kullanması yasak ama bazı grup üyeleri için bu yasak söz konusu değil. Anlayacağınız onlar da kendi araların da mezheplere ayrılmış bile…

Amişler, hastalıklarını kendileri tedavi ediyor. Hastanede tedaviye ihtiyaçlarını olduğunda, masraflarına topluluk üyeleri destek oluyor.

Başta da yazdığım gibi uzay çağını reddeden bir topluluk, kim bilir belki de onlar modern çağdan yılan, bizlerin emeklilik hayallerini yaşadıklarının farkında bile değillerdir.

Şimdilik her zaman olduğu gibi hoşça kalın, akıl ve beden sağlığınızı korumaya çalışın!

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP