“Emekli olabilmek de emekli olarak yaşamak da güçleşti”
  • OLAY NET
  • Gündem
  • “Emekli olabilmek de emekli olarak yaşamak da güçleşti”

“Emekli olabilmek de emekli olarak yaşamak da güçleşti”

ABONE OL
1 Ağustos 2021 13:32
“Emekli olabilmek de emekli olarak yaşamak da güçleşti”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Düzenlediği basın toplantısında emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili sorunların giderilmesi konusundaki yasa önerisinin, TBMM’de AKP oyları ile ret edilmesinden sonra yeni bir öneri daha verdiğini belirterek, “Sorun çözümleninceye kadar takipçisiyim” dedi. Gürer, Türkiye’de 5 milyon kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak EYT sorunundan etkilendiğini belirterek, “Gerekli olan sigorta pirimi ve gün sayısını tamamladığı halde, emekli olabilmek için getirilen 58 yaş sınırına takılan EYT’liler ne yazık ki büyük mağduriyet yaşıyor. Prim ve gün sayısını doldurduğu halde, getirilen yaş sınırına takıldığı için emekli olamayan ve bu konuda ciddi mağduriyet yaşayan EYT’lilerin verilmeyen haklarının alınması için verdiğim kanun teklifi ne yazık ki AKP’nin oylarıyla reddedildi ama bizin bu konuyla ilgili mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:

“Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl çalışmış olmalarına rağmen 58 yaş engeline takılıp emekli olamıyorlar. Eğer evliyseler, işverenin yaşlısınız diyerek işten çıkarması durumunda, eve giren maaş olmayınca açlığa mahkûm hale geliyorlar ve hatta prim ödeyemedikleri için sağlık hizmetlerinden dahi yararlanamıyorlar. Bu durumda ciddi mağduriyet yaşıyorlar. Bu sorun mutlaka çözüm bulmalıdır.

Bu tarihten itibaren emeklilik yaşı kademeli olarak 65’e çıkarıldı. Bu mağduriyetin giderilmesi için verdiğim ancak reddedilen kanun teklifimi yeniledim. Çünkü emeklilerin bu konuyla ilgili hak mücadelesini sonuna kadar destekliyorum ve bu hakkın sonuna kadar onlara verilmesinin gerekliliğine inanıyorum.

Bu 3 farklı maaş uygulaması, intibak yasasıyla düzenlenmesi gerekiyor. 2000 yılından önce emekli olanlar ile bu tarihten sonra ve son alarak da 2008’den sonra emekli olanların aynı prim ve gün sayısına sahip olmalarına rağmen maaşları arasında ciddi fark var. Bu farklar emekli lehine olacak şekilde yeniden düzenlenmeli.

Emeklilere dini bayramlarda ikramiye verilmesi için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öneride bulunmuştu. Şu anda dini bayramlarda verilen ikramiyelerin en azından asgari ücret seviyesine çıkarılması için de hazırladığım Kanun Teklifini, Meclis Başkanlığına sundum.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP