Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta ciddi sorunlara yol açan buzağı ölümleri ve hayvan hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer önergesinde, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karantina bölgesi olarak belirlenen ve hayvan bulundurulması yasak olan alan ve bölge sayısı kaçtır? 2020 yılında hastalığı saptanan hayvan sayısının ırkına göre dağılımı nedir? Büyükbaş ve küçükbaş kaç hayvan hastalığı nedeniyle telef olmuştur? Kaç hayvan şartlı kesime gönderilmiştir? 2020 yılında toplam kaç buzağı ölümü saptanmıştır? Buzağı ölümü nedeniyle destek alamayan besici sayısı kaçtır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.
Önergeyi yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gürer’in hayvan hastalıklarının nedenleri, karantina bölgeleri, hastalıklarla ilgili istatistiki verileler ve şartlı kesime gönderilen hayvan sayılarıyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.
Bakan Pakdemirli, “Bakanlığımızca ihbarı mecburi bir hayvan hastalığı tespit edilmesi durumunda ilgili hastalık mevzuatında belirtilen süreler doğrultusunda kordon ve karantina tedbirleri uygulanmaktadır” dedi.
PAKDEMİRLİ: “HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINIYOR”
Pakdemirli ayrıca Bakanlıklarınca, buzağı ölümlerinin sıkı bir şekilde takip edildiğini ve ölümlerin azaltılması için her türlü önlemin alındığını belirtti..
BUZAĞI ÖLÜM ORANLARI SÜREKLİ YÜKSELİŞTE
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise son yıllarda artış gösteren buzağı ölümlerine karşı her türlü tedbir alındığı iddia edilmesine rağmen ne yazık ki ölüm oranlarının sürekli artığını söyledi.
ÖLÜMLER ÖNLENSE CANLI HAYVAN VE ET İTHAL ETMEMİZE GEREK KALMAZ
Buzağı ölümleriyle ilgili istatistiki verilerin ortaya konulduğunda, ölümlerin önlenmesi halinde ülkemizin et ve canlı hayvan ithal etmesine gerek kalmayacak bir ortamın sağlanabileceğini belirten CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, bu konuda ciddi bir çalışma yapılarak buzağı ölümlerinin en aza indirilmesi gerektiğini söyledi.
Gürer, “Normal şartlarda, yıllık buzağı ölümleri yüzde 5’e kadar kabul edilebilir bir orandır. Farklı nedenlerle, bazı bölgelerde %14’e kadar buzağı ölümleri olabilmekte ve bu yüksek oranda ölümlerin mutlaka önlenmesi gerekmektedir. Dört ay yaşayan buzağı için devlet tarafından buzağı desteği verilmekte ancak bu durum için de yeni kriterler getirilmektedir. Bu konuda 2018 “Buzağı Yılı” olarak ilan edilip pul dahi bastırılmış ve konu gündem haline getirilmiş olsa da, süreç içerisinde sorun değişmeden devam etmiştir. Et açığını önlemenin yolu buzağı ölümünü engellemektir” dedi.
YEREL HABER
1 saat önceEKONOMİ
1 gün önceYAZARLAR
1 gün önceYAZARLAR
1 gün önceYAZARLAR
1 gün önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önce