“Basın kartı olmayan gazetecilere de yıpranma payı hakkı tanınmalı”
  • OLAY NET
  • Gündem
  • “Basın kartı olmayan gazetecilere de yıpranma payı hakkı tanınmalı”

“Basın kartı olmayan gazetecilere de yıpranma payı hakkı tanınmalı”

ABONE OL
19 Ağustos 2021 14:11
“Basın kartı olmayan gazetecilere de yıpranma payı hakkı tanınmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın mensuplarının yaşadığı sorunlar ve talepleri içeren soru önergesine, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“Yıpranma payı hakkı basın kartı şartı aranmadan gazetecilerin tümü için uygulanmakta mıdır?

Covid-19 salgını kapsamında basın sektöründe ücretsiz izin ve kısa çalışma uygulamalarından etkilenen çalışan sayısı kaçtır?

Basın çalışanlarının sosyal ve ekonomik hak kaybına uğramaması için gerekli önlemler alınmışmış mıdır?

2020 ve 2021 yılında gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin sayısı kaçtır? Gazetecilerin tutuksuz yargılanması yönünde bir düzenleme düşünülmekte midir?

BİK ve RTÜK tarafından 2020 ve 2021’de kesilen cezalar ne kadardır?

Basın özgürlüğü açısından tekrar edilen ihlallerin önlenmesi için bir düzenleme düşünülmekte midir?

Basın kartı dağıtımının Cumhurbaşkanlığı gibi bir organ tarafından değil, doğrudan basın temsilcilerinin yer alacağı bir komisyon tarafından yapılması için bir çalışma yapılacak mıdır?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında basın kartı yenilemesi ve başvurusu beklemede olan kart sahibi sayısı kaçtır? Başvuruların bir yıldır beklemesinin nedeni nedir?”

FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, açıklamasında şunları söyledi:

“Basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanlara yönelik fiili hizmet süresi zammı uygulaması ile ilgili düzenleme 11.11.2020 tarihli ve 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılmıştır.

Basın kartı yenileme başvuruları, Basın Kartı Yönetmeliğinin 18 inci maddesi çerçevesinde ilk inceleme ve bilgi isteme süreçlerine tabi tutulmakta ve değerlendirme süreci neticelendiğinde gerekli işlemler yapılmaktadır.

Basın İlan Kurumu tarafından, Yönetim Kumlunun 23 Mart 2020 ve 20 Nisan 2021 tarihli Kararları ile Genel Kumlun 13 Mayıs 2020 tarihli ve 212 sayılı Karan, 17 Şubat 2021 tarihli ve 215 sayılı Kararıyla Covid-19 salgını sebebiyle sektörün olumsuz etkilenmemesi ve desteklenmesi için gerekli tedbirler alınmıştır.”

BASIN SİGORTASI YATIRILAN GAZETECİ İÇİN

BASIN KARTI ŞARTI ARANMAMALI

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise basın kartına müracaat etmemiş yüzlerce gazetecinin, zor şartlar altında mesleğini sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Basın kartı sahibi ile basın kartına müracaat etmeyen gazeteci arasında yıpranma payı bakımında ciddi farklar bulunuyor. Çalıştığı basın kuruluşunda basın sigortası yatırılan kişi zaten basın çalışanı olarak değerlendiriliyor. Buna rağmen basın kartı olmayanın yıpranma payı alamaması, kart sahibi olmayan gazeteciler açısından ciddi bir mağduriyettin ve mutlaka bu konuda yeni bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.

YANITSIZ KALAN SORULAR

Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın tutuklanan gazeteciler ile basın kuruluşlarına BİK ve RTÜK tarafından kesilen cezalarla ilgili soruları yanıtsız bırakmasının da düşündürücü olduğunu ifade etti. Gürer ayrıca, RTÜK’ün bir sansür merkezi gibi davranıp tarafsız yayın yapan kuruluşlara karşı olan tutumunu da eleştirdi.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP