Dijital eğitimde çığır açan Türk: Şahin Yıldırım
Hollanda’da çok başarılı gelişmelere imza atmış olan Şahin Yıldırım, dijital eğitimde çığır açacak bir sistemi yerleştirmeye çalışıyor.
Yıldırım’a göre, ‘Mister Einstein’ sistemindeki dijital eğitim programı sayesinde, Hollanda’daki öğrencilerin, artık hiç bir sorusu cevapsız kalmayacak. Bu yeni uygulama sayesinde öğrenciler nerde olursa olsunlar, matematik, fizik, İngilizce ve kimya gibi derslerde haftanın yedi günü online alanında uzman öğretmenler ile iki tuşla iletişime geçip istedikleri tüm sorulara cevap alabiliyorlar. Hollanda’da benzeri olmayan bu çalışma sayesinde artık veliler ile öğrenciler hiç stres yapmayacak ve sınavlara daha iyi hazırlanabilecekler.
Yeni uygulamanın baş aktörlerinden Şahin Yıldırım ile dijital dünya ve dijital eğitim uygulama ile ilgili olarak bir söyleşi yaptık.
Soru: Bu uygulamaya neden ihtiyaç duyuldu ve nasıl bir içeriğe sahip, biraz bilgi verebilir misiniz?
Cevap: “Bir seneden fazladır dünya olarak koronavirüs salgını ile mücadele ediyoruz. Salgın milyonlarca insanın ölümüne sebep olduğu gibi aradan bir yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen halen salgının yaygınlaşmasını tamamen önleyecek bir aşı bulunmaması, elbette tüm insanları çok tedirgin ediyor. Bu salgın sadece ekonomiyi, turizmi vs. değil aynı zamanda eğitim sektörünü de ciddi şekilde etkiledi. Salgının iyice yayılmasından dolayı okullar kapandı, dersler yarım kaldı, tatiller uzatıldı. Yapılan son araştırmaya göre, Hollanda’daki öğrencilerin yarısından fazlasında çok ciddi bir şekilde gerileme kaydedildi. Bu hususla alakalı yapılan farklı araştırmaların detaylarına baktığımız zaman, özellikle yabancı kökenli öğrencilerin salgından çok daha fazla etkilendiğini ve bir çok öğrencinin bu yıl mayıs ve haziran aylarında yapılacak sınavlara (Vmbo, Havo, Vwo) hazır olmadıklarını ve bunun kendileri üzerinde çok ciddi stres ve özgüven sorunu meydana getirdiğini görüyoruz.”
Soru: Dijital dünya ve yeni düzen hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Cevap: “Hepimizin evinde bilgisayar olacak mı?” diye sorduğumuz yıllar, bundan on beş yıl öncesine aittir. Şaşılacak bir hızla dün düşündüğümüz bu gün gerçekleşmektedir. Hayatımızın içine biraz daha dijital ağlar, dâhil olmaktadır.
Eskiden uzak görünen her şey artık bize çok daha yakın olmaya başladı. Ticaretten politikaya, eğitimden eğlenceye kadar yaşamımızın her safhasında artık dijital uygulamalar ve bu dijital uygulamanın parçası hâline gelen yeni bir nesil yetişiyor. Aslında bu değişimleri tanımlamakta da artık zorlanmıyoruz; küreselleşme, bilgi teknolojileri, dijital toplum, dijital silah, dijital para ve dijital eğitim sistemi gibi terimler, gündelik hayatın bir parçası hâline geldi.”
Soru: Online eğitim hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Cevap: “Koronavirusü ile birlikte dünya ülkeleri online eğitimine tüm bireyleri entegre etmek için çalışmalara çoktan başladı. Önümüzdeki yıllarda dijital eğitim artık alternatif değil, hayatın ta kendisi olacak.
İşte, ‘Mister Einstein’ da bu değişimdeki yerini almak için iki yıl önce ilk adımlarını attı ve kısa süre önce online bir platform kurdu ve bu platform üzerinden online ev ödevleri yardımı, özel ders ve öğrencilere özel olarak sınav hazırlıkları yardımında bulunmak için dijital eğitim programını kurdu.”
Soru: Mister Einstein uygulaması tam olarak nedir?
Cevap: “Mister Einstein, Hollanda’da benzeri olmayan yeni dijital bir eğitim programıdır. Ortaokul / Lise öğrencileri (voortgezetonderwijs) evdeki bilgisayardan veya tabletten giriş yapabilir ve haftanın yedi günü sabah 10.00 ve 22.00 arası istedikleri zaman iki tuş sayesinde profesyonel öğretmenlerden matematik, fizik, kimya, İngilizce, Almanca vs. gibi toplamda 12 dersten anında online yardım alabiliyorlar. Öğrenciler için özel tasarlanan ve herkesin kolayca kullanabildiği bu uygulama aslında günümüzde yetişkinlerin kullandığı bilindik Microsoft Teams, Zoom ve benzeri uygulamaların hepsini kapsayan ve öğrenciler için özel uyarlanan bir uygulama. Bu uygulama sayesinde öğrenciler öğretmenlere yazılı bir şekilde soru sorabilir, video görüşmesi yapabilir, ses kaydı gönderebilir, ekran paylaşımı yapabilir ve daha sonra memnun kaldığı öğretmeni ile her zaman özel bir iletişim kod aracılığı (koppelcode) ile iletişime geçebilir. Bunun yanı sıra öğrenciler arşiv konuşmalardan yaptıkları görüşmeleri tekrar okuyabilir ve uygulamanın içinde bulunan özel bir kütüphane sayesinde zorlandıkları ders ve konular hakkında yüzlerce videoya erişim sağlayabilirler.”
Soru: Mister Einstein nasıl kaliteli bir hizmet sunabiliyor?
Cevap: “Mister Einstein ekibi pedagojik, psikolojik eğitimi tamamlamış ve bir çoğu gündelik hayatlarında ilkokul veya ortaokul/Lisede (Basisscholen en Voortgezet Onderwijs) ders veren profesyonel öğretmenlerden oluşuyor. Yani öğretmenler hem alanlarında uzman hem de çocukları nasıl yönlendirebileceklerini çok iyi biliyorlar.
Daha kaliteli bir hizmet sunabilmek için öğrenciler uygulama üzerinden yaptıkları her görüşme sonrasında, ders aldıkları öğretmenlere bir not verebiliyor ve durum değerlendirmesi yapabiliyor. Böylece tüm konuşmaları anında takip eden ekibimiz, öğretmen ve öğrenci görüşmelerini takip edebiliyor ve anında öğrenciye detaylı bilgileri sağlıyor. ”